Αξιοποίηση κτιριακού συγκροτήματος ΥΦΑΝΕΤ

Αξιοποίηση κτιριακού συγκροτήματος ΥΦΑΝΕΤ

Αρ. Πρωτ. 4315/14.02.2007

Προς:
- κο Υπουργό Πολιτισμού
- κο Υπουργό Δημόσιας Τάξης


Στις 29 Δεκεμβρίου του 2006 υπογράφηκε, μετά από πολλά χρόνια διαπραγματεύσεων και αναβολών, η αγορά του ιστορικού συγκροτήματος της ΥΦΑΝΕΤ και η κυριότητα πέρασε από την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος στο Υπουργείο Πολιτισμού.

Όπως έχει ανακοινωθεί από το ίδιο το Υπουργείο Πολιτισμού, με την αγορά των βιομηχανικών εγκαταστάσεων της ΥΦΑΝΕΤ, στόχος του είναι η αξιοποίηση του διατηρητέου κτιρίου και η μετεγκατάσταση εκεί του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, καθώς και πωλητηρίου του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων.
Όμως εδώ και δύο χρόνια τουλάχιστον, ομάδα περιθωριακών στοιχείων, αυτοαποκαλουμένων «αναρχικοί», έχει καταλάβει και χρησιμοποιεί ανεξέλεγκτα το κτίριο της ΥΦΑΝΕΤ, προκαλώντας ανεπανόρθωτες ζημίες στο ιστορικό διατηρητέο κτίριο, ενώ από περιοίκους καταγγέλλονται ακόμη και χρήση ναρκωτικών.

Κατόπιν τούτων, ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί Πολιτισμού & Δημόσιας Τάξης:

- Ποια μέτρα και πότε σκοπεύει να λάβει το αρμόδιο Υπουργείο Δημόσιας
Τάξης για την απομάκρυνση ή ακόμη και σύλληψη των παρανομούντων καταληψιών «αναρχικών»;

- Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η διαδικασία αποκατάστασης του χώρου μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών αγοράς του κτιριακού συγκροτήματος της ΥΦΑΝΕΤ;

- Ποια είναι τα ακριβή σχέδια του αρμόδιου Υπουργείου για την αξιοποίηση του συγκεκριμένου χώρου και ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα υλοποίησής τους;

Απαντήσεις Υπουργείων